Nebbiolo Prima 2011 - článek pro časopis Víno&Styl

Již více než 16 let se v polovině května koná v Albě nejdůležitější událost věnovaná králi vín - odrůdě Nebbiolo. V průběhu 5 dnů odborná věřejnost, pro kterou je tento …určen má možnost ochutnat více než 400 vín. 150 vinařství z Alby, 200 vinařů z oblasti Barola, 80 z Barbaresca.

Celá akce je rozdělena pomyslně na dvě skupiny – novináře a odborníky z řad obchodníků a sommeliérů. My jsme zde byli jako odborníci, pro které bylo každé ráno od pondělka do pátku připraveno 60-70 vrzorků vína rozdělených tématicky podle oblastí. V pondělí jsme chutnali Nebbiolo r oblasti Roero ročník 2008 a Roero Riserva 2007. V úterý jsme měli možnost ochutnat Barbaresco 2008 a Barbaresco reserva 2006. Ve středu a čtvrtek to byla Barola rozdělená na jednotlivé oblasti – Novello, Verduno, Barolo,Castiglione Falletto,La Morra, Monforte d´Alba,Serralunga d´Alba. Poslední, páteční ráno naše ochutnávání vyvrcholilo 22 Barolo Riserva 2005. Ranní ochutnávky se konaly na prestižní univerzitě enologie v Albě, v budově Ampelion. Po obědě pak byly připraveny velmi zajímavé a poučné semináře pojednávající o pedoklimatických rozdílech( místním terroiru, o rozzližnosti ) zón Roero, Barolo a Barbaresco a historických rozdílech mezo Barolem a Barbarescem. Přednášející byli profesoři z místní univerzity, kteři velmi záživně vykládali tuto problematiku. Následovali návštěvy vinařství a večer byl věnovám jak již v Itálii bývá zvykem velmi dlouhým a kulinářským večeřím, kde byla možnost jednotlivá vína ochutnat ve spojení s jídlem a v klidu si promluvit s přítomnými vinaři.
Akci pořádala Albeisa, která sdružuje vinaře celé této oblasti a nutno podotknout, že organizace byla naprosto perfektní a na italy nezvykle funkční. V průběhu týdne jsme měli možnost udělat si obrázek o ročnících, které jsme chutnali, pochopit pedoklimatické rozdíly jednotlivých oblatí a tím i lépe rozlišit jednotlivá vína. Ročník 2007 je bezpochyby nejlepší v tomto století a svojí vyvážeností předčil i opěvovaný ročník 2006. Kvalita ochutnávaných vín byla velmi vyrovnaná a je zcela zřejmé a pochopitelné, proč se Nebbiolo nazývá králem vín. Jeho elegance, plnost, nádherně vyvážená kyselina s velmi pevným taninem a mohutným tělem prozrazují, že máte tu čest setkat se s vínem, které nás může provázet celým životem. Jeho dlouhověkost je nepopiratelná, naprostá většina ochutnávaných Barol bude v tzv. pitelné podobě za mnoho let a dlaších 20-30 let si na tomto ročníku můžeme pochutnávat. Barbaresca měla velmi podobný projev jako Barlola, jenom jejich terroir jim umožňuje život trochu kratší do 20 let archivace. Asi nejpitelnější byla Nebbiola z oblasti Roero, ale ani u nich se nedalo mluvit o lahvové zralosti. K Tomu, abychom si na nich pochutnali, je potřeba alespoň další 2 roky počkat a nechat je odpočívat v lahvi. Nutno ale říci, že tato část Piemonte není pouze o Nebbiolou, při obědech a večeřích jsme ochutnali také mnohé výborné sekty a bílá vína, především pak pro oblast Roero nejtypičtější bílé víno Roero Arneis, které je specifické svým aromatem, výraznou mineralitou a svěží kyselinou. Ideální víno pro teplé letní dny.
Jmenovat vinařství, která nám utkvěla v chuťové paměti by nebylo spravedlivé, protože se opravdu jednalo o vína té nejvyšší kvality a pokud nám nějaké víno nechutnalo, jednalo se spíše o subjektivní pocit, než o jeho vadu. Děkujeme tímto Albeise za pozvání a možnost poznat do hloubky tuto oblast ze všech nejprestižnější a ochutnat celkem více než 500 vín.

 

Celý článek ve formátu .pdf ke stažení zde